Big Green Egg x Stockmann

Mis on Big Green Eggi saladus? Jaapanlased, ameeriklased, eurooplased – kõik, kes on proovinud Big Green Eggis valmistatud toitu, jäävad alatiseks selle võrratu maitse fännideks.

EGGi saladus peitub eelkõige selle keraamikas. Kuumust peegeldav keraamika tekitab täiusliku õhuringluse, mis tagab ühtlase küpsemise täpselt õigel temperatuuril, tänu millele valmivad erakordselt muredad ja mahlased road. Lisaks on EGGi keraamika soojust isoleeriv, mis tähendab, et väline temperatuur grilli sisetemperatuuri ei mõjuta. Ning lisaks sellele näeb Big Green Egg lihtsalt võrratu välja!

Big Green Eggi temperatuurivõimalused jäävad vahemikku 70–350 °C, mis tähendab, et saad kasutada kõikvõimalikke söögivalmistamisviise, nagu grillimine, suitsutamine, vokkimine, tavapärane ja aeglane küpsetamine. Valmista aurutatud austreid, õlesuitsumekiga carpaccio’t, vasikaribisid, Aasia kanasuppi, quiche´i või hoopis õunakooki – mida aga hing ihaldab.

Soovime koos Big Green Egg ´i koka  Allar Oeselgiga Sinuni tuua mõne erilise
roa retsepti, mida on võimalik küpsetada Big Green Eggi grillil.


Vasikaribi punase veini ja musta sõstra mop-kastmega

Vasikaribid
• 1 vasikaribi (vähemalt 8 konti)
• 1 spl soola
• ½ spl pipart (värskelt jahvatatud)
• 1 spl suhkrut
• 1 tl küüslaugupulbrit

Puhasta ribi ja eemalda kelmed. Hõõru ribi mõlemad pooled maitseainetega
kokku ning jäta vähemalt üheks tunniks maitsestuma. Kuumuta grill 110 kraadinija pane ribid grillile küpsema kolmeks tunniks.
Aeg-ajalt võid neid grillil ümber keerata.

Mop-kaste
• 500 ml punast veini
• 300 g musta sõstra moosi
• 200 g ketšupit
• 200 g grillkastet
• 50 g võid
• Oma maitse järgi tšillipulbrit

Pane potti keema moos ja vein. Keeda tasasel tulel ettevaatlikult segades, kuni kaste on ühtlane. Lisa grillkaste ning pool võikogusest.
Jäta tasasele tulele podisema. Vahetult enne kastme ribidele määrimist lisa sellele ka teine osa võist.

Kui ribid on grillil kolm tundi küpsenud,
võta need tulelt ning määri ribid kuuma kastmega kokku, mähi fooliumisse ja
aseta seejärel uuesti üheks tunniks grillile küpsema. Tunni möödudes võta ribid grillilt ja aseta termokasti 30 minutiks järelküpsema.
Selle aja möödudes lõika ribi lahti, lisa neile veel kastet ning serveeri.


Õunakoogikesed martsipanikreemi ja soolakaramelliga

Õunakoogikesed
• 2 kõvemat õuna
• 150 g pirnipüreed
• 200 g lehttainast
• Või
• Kaneel
• Suhkur

Koori õunad, lõika need pooleks ning eemalda keskmine seemnetega osa. Viiluta õun õhukesteks tükkideks.
Seejärel lõika lehttainast ruudud ning rulli või vajuta need näppudega õhukeseks. Määri ruutudele pirnipüreed ja aseta
sellele õunaviilud. Soovi korral raputa peale kaneeli ja suhkrut,
samuti võid lisada võitükikesi. Aseta 180 °C grillile malmpann
soojenema ning lisa pannile natuke õli. Pane õunakoogikesed
kuumale malmpannile mõneks minutiks küpsema (kuni koogikeste
põhi on muutunud krõbedaks.

Soolakaramell
• 50 g võid
• 100 g fariinsuhkrut
• 100 ml vahukoort (35%)
• Paar näpuotsatäit soola
• 1 kaneelikoor

Sulata potis või, lisa sellele ülejäänud ained ning kuumuta pidevalt segades keskmisel kuumusel, kuni kaste ühtlustub ning pakseneb. Nopi välja kaneelikoor. Seejärel lase jahtuda. Seistes pakseneb
kaste veelgi.

Martsipanikreem
• 500 ml vahukoort (35%)
• 150 g martsipani
• 1 spl agarit

Lase koor keema, seejärel pudista sinna martsipanitükikesi. Keeda
tasasel tulel, kuni martsipan on sulanud. Siis lisa agar ja keeda
mõni hetk madalal tulel, ise samal ajal segades.
Lase kreemil jahtuda ja taheneda. Siidisema kreemi saamiseks kasuta
saumikserit.